Zhodnocení reprodukce a vlastní užitkovosti v nukleovém chovu přeštického černostrakatého plemene - Janečková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit reprodukční užitkovost a dosažené parametry vlastní užitkovosti plemenného jádra nukleového chovu Mladotice. Zjištěné výsledky byly srovnány s průměrem populace přeštického černostrakatého plemene. Pozornost byla věnována liniovému zastoupení plemeníků. Při hodnocení reprodukčních vlastností byla pozornost věnována počtu všech a živě narozených selat a počtu dochovaných selat. U vlastní užitkovosti byl vyhodnocen průměrný denní přírůstek, podíl svaloviny a výška hřbetního tuku. V literárním přehledu je popsán vznik přeštického černostrakatého plemene s následným procesem regenerace za pomoci plemen mirgorodské, livenské, cornwall, berkshire, wessex a německé sedlové, které přispělo k odolnosti přeštického černostrakatého plemene. Po regeneraci následoval proces zušlechťování, zejména plemenem pietrain, hampshire a landrase. Následuje charakteristika přeštického plemene s poukazem na jeho klopené ucho a černostrakaté zbarvení bez vymezení tělesných partií. Dále je v práci popsána užitkovost, vývoj populace v posledních pěti letech, uchování plemene jako genetického zdroje a vlastní práce. Ve vlastní práci byla vyhodnocena vlastní užitkovost přeštického černostrakatého plemene nukleového chovu Mladotice, která nedosahuje chovného cíle. Nejlepší linie ve vlastní užitkovosti je linie Akoga. Reprodukční užitkovost byla vyhodnocena jako výborná. Linie s nejlepšími výsledky je linie Wiskont. U vlastní užitkovosti i reprodukce byly nalezeny mezi liniemi statisticky průkazné rozdíly.
Evaluation the reproductive utility and of its own utility of the nucleus herd of Prestice black-pied breed
Keywords: prase; přeštické černostrakaté plemeno; užitkovost; reprodukce; linie; pig; Prestice black-pied breed; utility; reproduction; line