Jazykově francouzská italika v eggenberské knižní sbírce na zámku v Českém Krumlově - Kulhánková, Anna (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá jazykově francouzskými italiky eggenberského fondu českokrumlovského zámku, t.j. knihami vztajujícími se ke geografickému území dnešní Itálie, autorskými, překladatelskými a jazykovými italiky. Hlavním cílem je vytvoření katalogu jazykově francouzských italik vydaných do roku 1717. Následně budou tituly charakterizovány z hlediska literárního žánru, obsahu a čtenářského zájmu, zejména Marie Arnošky z Eggenberku (1649-1719). Nedílnou součástí je i otázka případného vlivu předmluv na eggenberského čtenáře, oblíbenost a čtenost knih.
French books so called "italicum" in the Eggenberg part of the castle library in Český Krumlov
Keywords: Francouzské knihy; zámek Český Krumlov; čtenářský zájem; katalog; Itálie; Eggenberkové; 17. a 18. století; Marie Arnoštka z Eggenberku (1649-1719); French books; Italy; castle Český Krumlov; reader's interest; list; Eggenberg; influence; 17th and 18th century; Marie Ernestine of Eggenberg (1649 {--} 1719)