Ukazatele užitkovosti a plodnosti pastevně odchovaných jalovic - Palčisková, Barbara (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit parametry mléčné užitkovosti, plodnosti a zdraví u plemenic holštýnského skotu odchovaných pastevním způsobem. Sledování se uskutečnilo v letech 2011-2013. K práci byly vytvořeny dvě skupiny pastevně odchovaných plemenic v celkovém počtu 56 ks. V roce 2012 to bylo 27 plemenic a v roce 2013 29 plemenic. Kontrolní skupinu tvořily plemenice odchované stájovým způsobem v letech 2010-2011 celkem 20 plemenic holštýnského skotu. Vyhodnocení sledovaných parametrů bylo provedeno za 1. normovanou laktaci plemenic. Do sledování reprodukčních ukazatelů na 1. laktaci byl zahrnut věk při prvním otelení (dny), inseminační interval (dny) a servis perioda (dny). Z produkčních ukazatelů se jednalo o množství mléka (kg), obsahu tuku v mléce (%), množství tuku v mléce (kg), obsah bílkovin (%) a množství bílkovin (kg).
INDICATORS OF MILK PRODUCTION AND FERTILITY BY GRAZING REARED HEIFERS
Keywords: jalovice; plodnost; mléčná užitkovost; pastevní odchov; heifer; fertility; milk yield; grazing breeding