Proces realizace reformy zdravotní politiky v České republice. - Richterová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2009)
Za jeden z kroků předcházející procesu realizace reformy zdravotní politiky je zavedení regulačních poplatků a doplatků na léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské potřeby. Od 1. ledna 2008 byly v českém zdravotnictví zavedeny čtyři základní typy regulačních poplatků s cílem omezit plýtvání a zneužívání zdravotní péče. Hlavním cílem mé diplomové práce bylo zmapovat a vyhodnotit vliv zavedení regulačních poplatků na návštěvnost pacientů u ambulantních specialistů. V průběhu diplomové práce byly formulovány tři cíle. Prvním cílem bylo podat ucelený pohled na problematiku související se zavedením a využitím regulačních poplatků zavedených 1. ledna 2008 u ambulantních specialistů. Druhým cílem bylo porovnat návštěvnost pacientů u ambulantních specialistů oproti roku 2007. Třetím cílem bylo zhodnocení,zda došlo k poklesu návštěvnosti pacientů u ambulantních specialistů v souvislosti s věkem pacientů, pohlavím, poskytnutou péčí a onemocněním. Také byly formulovány čtyři hypotézy. Hypotéza 1: V souvislosti se zavedením regulačních poplatků došlo ve srovnání s rokem 2007 ke snížení návštěvnosti pacientů u ambulantních specialistů. Hypotéza 2: Se zavedením regulačních poplatků nedošlo ve srovnání s rokem 2007 k výraznému poklesu návštěvnosti u pacientů s chronickým onemocněním. Hypotéza 3: Vliv regulačních poplatků na návštěvnost u ambulantních specialistů bude u obou pohlaví srovnatelný. Hypotéza 4: Zavedení regulačních poplatků nepovede k prodloužení intervalu mezi jednotlivými návštěvami pacientů u ambulantních specialistů. K dosažení cílů a ověření hypotéz byl využit kvantitativní výzkum a metoda dotazování. Ke sběru dat byla použita technika dotazníku. Výzkumný soubor pro dotazníkové šetření tvořili lékaři s ambulantní odborností vykonávající svou praxi v kraji Jihočeském, Královehradeckém, Libereckém, Plzeňském, Hlavním městě Praze, Středočeském, Ústeckém a Zlínském. Konečný výzkumný soubor tvořilo 79 odborných lékařů se specializací - alergologie a klinická imunologie, anesteziologie, dermatovenerologie, gynekologie, chirurgie, interna, pneumologie, oftalmologie, ORL, onkologie, ortopedie, neurologie, psychiatrie, rehabilitace a fyzikální medicína, urologie. Hlavní cíl diplomové práce a dílčí cíle byly dosaženy. Druhá, třetí a čtvrtá předpokládaná hypotéza byla výzkumem potvrzena. První hypotézu se nepodařilo tímto výzkumem potvrdit. Výsledky mého výzkumu vypovídají o vlivu regulačních poplatků na návštěvnost u ambulantních specialistů mohou být využity k publikaci v odborných časopisech.
Implementation of Health Policy Reform in the Czech Republic.
Keywords: regulační poplatky; ochranný limit regulačních poplatků; pokuta za nevybírání regulačních poplatků; ambulantní specialisté; darovací smlouvy; regulatory health fees; protection limit; penalty for non-collection of regulatory health fees; outpatient specialists; gift contracts