Zpracování metodiky nácviku sportovní gymnastiky na středních školách formou výukového DVD - Nováková, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zaměřuje na zpracování metodiky nácviku sportovní gymnastiky na středních školách formou výukového DVD. Cílem práce je poskytnout učitelům strukturovaný materiál a metodické řady pro efektivní výuku gymnastiky. Vycházíme z vlastních zkušeností a poznatků z praxe jako trenéři sportovní gymnastiky. V úvodu práce je představena gymnastika jako metodicky uspořádaná tělesná cvičení, která přispívají k tělesnému a pohybovému rozvoji. Důraz je kladen na význam gymnastiky v tělesné výchově, rozvoj různých pohybových schopností a motoricko-funkční přípravu. Dále se zabýváme výběrem gymnastických prvků vhodných k výuce na středních školách, přípravou prostoru pro natáčení a vytvořením metodické opory a videopořadu pro nácvik prvků gymnastiky.
Elaboration of the methodology of sports gymnastics training in secondary school in the form of an instructional DVD
Keywords: sportovní gymnastika; tělesná výchova; prostná; hrazda; přeskok; kotoul; přemet; hvězda; výmyk; toč; sports gymnastics; physical education; floor; trapeze bar; vault; somersault; cartwheel; lunge; spin