Vytvoření edukačního programu dentální hygieny formou výukového DVD pro žáky na 2. stupni ZŠ - Konfršt, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem předložené bakalářské práce je vytvoření edukačního programu formou výukového DVD, které bude mít pozitivní vliv na úroveň vědomostí sledovaného vzorku žáků druhého stupně základní školy v oblasti dentální hygieny. Zároveň zvýšit motivaci žáků k dodržování správné a pravidelné péče o dutinu ústní a tím zajistit zachování jejich zdravého chrupu, ale i zdraví celého organismu.V teoretické části práce je věnována pozornost anatomii dutiny ústní, zejména pak stavbě a typům zubů. Dále je popisována problematika vzniku zubního kazu a vliv zubního plaku na vznik závažnějších onemocnění dutiny ústní, jakými jsou zánět dásní a parodontitida. Pozornost je také věnovaná mechanickým a chemickým prostředkům vhodným k čištění zubů, současně i technikám čištění, které jsou základem domácí péče o dutinu ústní. Praktická část práce sestává z vyhodnocení vstupního a výstupního testu sledovaného výzkumného vzorku, který měl za úkol zmapovat vědomosti v oblasti dentální hygieny a ověřit účinnost předem vytvořeného edukačního programu ve formě DVD.
Creating of an educational program of dental hygiene at DVD for pupils in the first grade of secondary school
Keywords: Edukační program; stavba zubu; zubní kaz; zánět dásní; parodontitida; dentální hygiena; Educational software; tooth construction; dental caries; gingivitis; paradontitis; dental