Hospice a péče orientovaná na potřeby jejich klientů - Sekyrková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá hospicem a kvalitou péče, jež je poskytována jeho klientům, a plně saturuje komplexní potřeby i jejich změny v průběhu těžké nemoci a respektuje důstojnost člověka do poslední chvíle jeho života. Zároveň tato péče slibuje, že člověk v nejtěžší chvíli svého života nezůstane sám. Teoretická část charakterizuje hospicovou péči a její formy u nás včetně hospicového managementu. Celá tato část je jakýmsi návodem či příručkou v doprovázení umírajícího a má nás upozornit nejen na změnu priorit v jeho potřebách nebo fáze jimiž prochází, ale především na naše nezastupitelné místo u jeho lůžka. V praktické části jsou pomocí ilustračního průzkumu zjišťovány názory pracovníků hospice a veřejnosti na problematiku spojenou s umíráním člověka. Výsledky průzkumu ukazují, že u klientů v terminálním stádiu nemoci se mění hierarchie potřeb a na významu nabývají potřeby duchovní, a to zejména potřeba smíření se se sebou, s lidmi a u věřících s Bohem; upozorňují, že většina naší veřejnosti není dostatečně obeznámena s problematikou umírání i smrti, a nemá téměř žádné znalosti a dovednosti v doprovázení nejbližších.
Hospices and Care Based on Individual Needs of the Patient
Keywords: umírání a smrt; hospicová péče; paliativní péče; lůžkový hospic; potřeby nemocných; fáze umírání; péče pre finem; in finem a post finem; bolest; psychosociální potřeby umírajících; spirituální péče; personální management hospice.; dying and death; hospice care; palliative care; hospice with sick-bed capacity; patientś needs; stages of dying; pre finem; in finem and post finem care; pain; psychosocial needs of dying people; spiritual care; personnel management of a hospice.