Bioprodukce a její distribuce v okresech České Budějovice a Český Krumlov - Votavová, Jana (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním cílem práce je vyhodnotit strukturu a objem bioprodukce ze sledované ob-lasti a navrhnout možnosti jejího lepšího uplatnění na trhu. Práce je členěna na teore-tickou a empirickou část. Teoretické části probíhá literární rešerše a jsou zde před-staveny oblasti legislativy bioprodukce, akční plán ČR pro rozvoj zemědělství v le-tech 2021 až 2027, aktuální trh s potravinami, distribuční kanály biopotravin, zákaz-nické rozhodování o nákupu bioproduktu a udržitelnost trhu s biopotravinami. V empirické části je provedeno dotazníkové šetření, v němž jsou dotazování dodavatele (farmáři) platformy SCUK.cz. Jsou zde zkoumány nejrůznější oblasti jejich produkce a distribuce. Následně jsou vyhodnocena a interpretována získaná data, je vytvořen návrh opatření rozšíření objemu i sortimentu bioprodukce v regionu a jejího lepšího uplatnění na trhu a je provedena diskuse.
Bioproduction and its distribution in the districts of the České Budějovice a Český Krumlov
Keywords: Akční plán; bioprodukce; distribuce; ekologické zemědělství; farmář; Action plan; bioproduction; distribution; organic farming; farmer