Kulhání-Limitující faktor reprodukce skotu - Vrabčeková, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Jedním ze základních předpokladů dosahování příznivých výrobních a ekonomických výsledků v chovu skotu je vysoká a pravidelná plodnost krav. Mezi nejvýznamnější faktory ovlivňující reprodukci patří zdravotní stav plemenic. Nezbytnou podmínkou úspěšného chovu dojnic je dobrý stav končetin, zejména pak paznehtů. Onemocnění končetin vede ke snížení výkonu a narušení pohody (welfare) chovaných zvířat a má ve výsledku negativní dopad na plodnost krav. Tato diplomová práce se zabývá vlivem kulhání (onemocnění paznehtů) na reprodukční ukazatele plemenic. K pokusu byla použita skupina plemenic ze ZD Pluhův Žďár obsahující 843 kusů dojnic plemene holštýn a plemene český strakatý skot. Zároveň byly plemenice ze dvou odlišných typů ustájení. O každé plemenici byly získány tyto údaje: identifikační číslo, stájové číslo, plemeno, věk, datum otelení, pořadí laktace, užitkovost, mezidobí, servis perioda, inseminační interval, inseminační index a případný typ onemocnění paznehtů. Vyhodnocení vlivu kulhání na reprodukční ukazatele v závislosti na pořadí laktace a plemeni bylo provedeno v programu Statistica dvoufaktorovou anovou. Sledováním byl prokázán významný vliv onemocnění paznehtů na jednotlivé reprodukční ukazatele. U dojnic na 3. a vyšší laktaci byl znatelný rozdíl délky mezidobí. U dojnic nekulhajících byla zjištěna průměrná délka mezidobí 385 dní, u dojnic kulhajících 398 dní. U dojnic s projevem kulhání se tedy mezidobí prodloužilo o 13 dní. I hodnoty servis periody a inseminačního indexu se zvýšily u skupiny kulhajících dojnic (až o 17 dní a až na hodnotu 3,17). V případě hodnot inseminačního intervalu byl rozdíl mezi zdravými a kulhajícími plemenicemi nejméně znatelný. Dále se prokázalo, že největší vliv na zvýšení hodnot reprodukčních ukazatelů má kombinace infekčního i neinfekčního onemocnění. Způsobí to organizmu zvířete největší zátěž. Při porovnání reprodukčních ukazatelů mezi plemeny se prokázal vliv prošlechtění a zatížení organizmu plemene holštýn. Průměrná délka mezidobí plemene holštýn byla o 8 dní delší než u plemene český strakatý skot, i délka servis periody byla o 5 dní delší u plemene holštýn. Z výsledků lze tedy konstatovat, že kulhání ve stádě by chovatel neměl přehlížet a měl by mu věnovat vysokou pozornost, protože má ve výsledku dopad na celou ekonomiku chovu. Chovatel by se měl zaměřit na pravidelnost a pečlivost úpravy, koupání a léčbu paznehtů. Pozornost je třeba věnovat také komfortu ustájení dojnic a kvalitě a komplexnosti podávaných krmných dávek.
Hoof problems-Limiting factor of reproduction of cattle
Keywords: dojnice; kulhání; onemocnění paznehtů; reprodukce; reprodukční ukazatele; dairy cow; lameness in cattle; hoof disease; reproduction; reproduction indicators