Vyhodnocení vztahu agrotechnických opatření a metod ve vztahu ke škodám prasetem divokým. - Opat, Roman (Jihočeská univerzita, 2011)
Prase divoké neboli černá zvěř v dnešní době působí velké škody v České republice, ale i v ostatních státech téměř celé Evropy. Práce popisuje problematiku škod černou zvěří a opatření proti těmto škodám. Základem práce bylo stanovit plochy poškození porostů u bezosinatých a osinatých odrůd pšenice. Poškozené plochy obou odrůd, na jednotlivých pozemcích, jsem mezi sebou porovnával a vyhodnotil. Volba odrůdy, jako agrotechnického opatření proti vzniku škod černou zvěří, se dle mých zjištění ukázala jako velice účinná. Vysoké škody, které způsobovala černá zvěř v bezosinatých odrůdách již v osinatých odrůdách nezpůsobuje.
Evaluation of agrotechnical related measures and methods in relation to wild pig damage.
Keywords: prase divoké; černá zvěř; škody; opatření proti škodám; agrotechnika; odrůdy pšenice; wild boar; wild pig; damage; Measures against damages; Wheat Varieties; Agrotechnics