Překážky v návratu lidí bez domova do běžného života a možnosti sociální práce s nimi - Nováček, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Cíl této bakalářské práce spočívá v popisu příčin bezdomovectví, bariér v návratu do běžného života a možností sociální práce s lidmi bez domova. Bakalářská práce má dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se dále dělí na dvě části. První se zabývá obecnou problematikou bezdomovectví, vysvětlením pojmu bezdomovectví, typologií bezdomovectví, sociálním vyloučením, příčinami bezdomovectví a problematikou života na ulici. Druhá se zabývá popisem sociální pomoci s důrazem na odpovídající podoby sociální práce. V teoretické části práce vycházím z odborné literatury a dalších dostupných zdrojů, které se zabývají problematikou bezdomovectví a sociální práce. V praktické části této práce je uveden výzkum, který zahrnuje polostrukturované rozhovory. Metoda, kterou jsem zvolil, je dotazování. Otázky jsou kladeny lidem bez domova. Na jejich základě se pokusím vyjasnit, co brání těmto lidem v návratu do běžného života. Metodická část popisuje metody a strategie použité při sběru dat i výběr respondentů.
Obstacles in the Return of Homeless People to Ordinary Life And the Possibility of Social Work with Them
Keywords: lidé bez domova; příčiny bezdomovectví; sociální práce; překážky v životě; Homeless people; causes of homelessness; social work; obstacles in life