Stav a botanická skladba trávníků na zvolených fotbalových hřištích a možnosti jejich zlepšení. - Bělík, Michal (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem mé bakalářské práce bylo posouzení stavu trávníku na vybraných fotbalových hřištích. Na jednotlivých hřištích, která byla vybrána k analýze, se stanovila skladba porostu a byla navrhnuta opatření k údržbě a zlepšení travního porostu vybraných hřišť. V literárním přehledu jsou zahrnuty poznatky o historii a významu travního porostu. Velmi důležitou roli zde hrají i jednotlivé travní druhy vhodné pro fotbalové trávníky. Je zde zahrnuta i péče o trávník, která spočívá ve správné závlaze, hnojení, seči, atd. V neposlední řadě zde hraje velmi výraznou úlohu požadavky na fotbalový trávník a kategorizační systém fotbalových hřišť. V literárním přehledu se také můžeme setkat se stručnou charakteristikou jednotlivých škůdců, chorob či plevelů, vyskytujících se v trávníku. K posouzení skladby travního porostu byly odebrány vzorky k rozboru travních druhů ze tří fotbalových hřišť a to fotbalového klubu Spartak Pelhřimov, sportovního klubu Ústrašín a sportovního klubu Střepina Žirov. Následně byla provedena analýza jednotlivých trávníků. Fotbalové kluby FK Spartak Pelhřimov a FC Střepina Žirov měly skladbu travního porostu nejvhodnější. U fotbalového hřiště týmu FC Ústrašín byl travní porost na jednotlivých místech v horším stavu, a proto byla doporučena jednotlivá opatření, která spočívala v lepším hnojení, závlaze, doséváním prázdných míst, atd.
State and botanical composition of turfs on selected football playgrounds and possibilities of their improvement
Keywords: fotbalové hřiště; fotbalový trávník; kosení; regenerační opatření; výživa; závlaha; zátěž; football pitch; football lawn; mowing; regeneration measures; nutrition; irrigation; ballast