Židovské zprávy ve 30. letech 20. století - Vávrová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2013)
V předložené bakalářské práci se budu zabývat analýzou židovského sionistického týdeníku Židovské zprávy, který vycházel v letech 1918-1939. Konkrétně se zaměřím na období 30. let, kdy se výrazně mění dobová situace. Práce bude sledovat jak uměleckou profilaci časopisu, včetně literární a umělecké kritiky, tak i dobovou řeč periodika, která reprezentuje dobové dění a reaguje na něj. K analýze mi poslouží nejen samotný týdeník, ale i Židovský kalendář vydávaný redakcí Židovských zpráv. Součástí bakalářské práce bude i kapitola týkající se historie Židů na našem území a metodologická kapitola, která bude pojednávat o interpretaci historického materiálu a o reprezentaci faktů.
Jewish News in the 1930s
Keywords: Židovské zprávy; Židovský kalendář; Židé; sionismus; Jewish News; Jewish Calendar; Jews; Zionism