Kalkulace nákladů a jejich využívání v podniku - Kletzenbauerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je provedení analýzy systému kalkulace nákladů v konkrétních podmínkách vybraného podniku a jeho využívání při řízení nákladů. Bakalářská práce se věnuje společnosti s r.o., která se specializuje na opravy silničních vozidel a opravy karoserií. Ve firmě se sestavují jak předběžné kalkulace (při převzetí opravy), tak i výsledné kalkulace (po dokončení opravy) zakázkovou metodou. Kromě analýzy stávajícího systému kalkulace, především s ohledem na rozvrhování režijních nákladů, je v práci navržen i vlastní systém, který se snaží spravedlivěji a objektivněji stanovit skutečné náklady jednotlivých zakázek, především v oblasti nepřímých nákladů. Závěrem je provedeno srovnání zpracovaného návrhu s existujícím kalkulačním systémem podniku.
Calculation of costs and its use in management costs
Keywords: Náklady; kalkulace; kalkulační systém; režijní náklady.; Costs; calculation; costing system; overhead costs.