Vliv sociální skupiny vrstevníků a rodiny na vznik a rozvoj mentální anorexie u dívek ve věku 15-18 let - Novotná, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce bylo zjistit, zda a do jake míry se sociální skupina vrstevníku a rodiny (vím, jak se to řekne v anj) na vznik a rozvoji mentální anorexie u dívek ve věku 15 až 18 let (také vím). Výzkum šetřené problematiky se opíral o dotazníkové šetření (celkem 270 dotazníků, 30 3e na každém typu školy), které bylo prováděno na SOU, Střední zdravotnické škole a gymnáziu u studentek 1.,2.,3. ročníku v Českých Budějovicích. Hypotézy předpokládaly zvýšené riziko vzniku poruchy příjmu potravy, větší zaujatost vlastním tělem a zaroven zvysenou uzkostnost u studentek gymnázia což výzkum také potvrdil. Závěr práce obsahuje doporučení preventivního opatření pro rodiče, pedagogy i vychovatele, které by jim poskytlo dostatečné množství informací o možných rizicích a léčebných postupech díky kterému by bylo možno vzniku poruch příjmu potravy zamezit vůbec.
The influence of social groupes of mates and family on the origin and development of mental anorexia in girls aged 15 - 18.
Keywords: diety; mentální anorexie; poruchy příjmu potravy; sociální skupina; strach z obezity; zkreslené vnímání vlastního tělesného schématu; subsistence allowance; mental anorexia; eating disorders; social group; anxiety about obesity; body image distortion