Angažovanost vybraných církví v Českých Budějovicích v sociální práci a jejich pojetí sociální práce - Hájek, Petr (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem mé vlastní bakalářské práce je nastínit na základě studia odborné literatury historický vývoj (genezi) charitativní činnosti u jednotlivých předem vybraných církví, analyzovat význam a smysl charitativní činnosti v rámci společnosti i dané konkrétní církevní organizace. Zjistit současný rozsah, význam a perspektivy specifických forem sociální práce u vybraných církví nebo církve. Cíle chci dosáhnout prostřednictvím kvalitativních a polostrukturovaných rozhovorů s komunikačními partnery. Budu mít připravené otázky a v případě objevení nového a zajímavého tématu, zde bude prostor se mu plně věnovat, mít pro něj prostor. Od individuálních rozhovorů očekávám podrobné seznámení s problematikou vlivu církví na sociální práci ve městě České Budějovice obohacené o názory dobrovolných účastníků výzkumu. Identity lidí a názvy organizací, kde komunikační partneři pracují, zůstanou v utajení. Mám dohodu s nimi o zachování anonymity. Záznamy rozhovorů pořízené na mobilní telefon musí být na přání účastníku po přepisu do písemné podoby smazány. Přínosem mé bakalářské práce je zmapování obsahu a forem charitativní práce vybraných církví v historickém vývoji v souvislosti s potřebami dané společnosti na straně jedné a možnostmi církví na straně druhé. Za pomocí polostrukturovaných rozhovorů s vybranými příslušníky (věřícími) církve/církví chci zjistit, jakých forem současné církve používají prakticky v sociální práci, jak jsou z jejich pohledu efektivní (úspěšné) a jakou mají v současné společnosti perspektivu na daném stupni společenského vývoje a postavení církve či církví.
Involvement of selected churches in České Budějovice in social work and conception of social work of the churches
Keywords: Sociální práce; církve; rozhovor; České Budějovice; křesťan; Social work; churches; interview; České Budějovice; Christian