Vliv intervenčního programu dechových cvičení na vybrané spirometrické hodnoty a na dechový stereotyp - Obrdlíková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá fungováním dýchací soustavy, konkrétně dechovým stereotypem a plicními kapacitami. Cílem bylo zjistit, zda intervenční program dechových cvičení má pozitivní vliv jak na dechový stereotyp, tak na zvýšení vitální kapacity a usilovného výdechu VC. Pro vyšetření stereotypu byl použit svalový dynamometr, kapacity byly měřeny pomocí spirometrie. Studie se zúčastnilo 34 probandů, 18 jako kontrolní vzorek a 16 se zúčastnilo intervence. Jednalo se o atlety ve věku 15,94 +/- 1,95 let, běžce na střední a dlouhé tratě. Probandi absolvovali vstupní vyšetření, intervenční program a po jeho ukončení následovalo výstupní měření.
The effect of the intervention program, breathing exercises on the selected value, and the wind spirometry stereotype
Keywords: dechový stereotyp; dechová cvičení; vitální kapacita; dýchání; dechová vlna; breathing stereotype; breathing exercises; vital capacity; breathing; breath wave