Pojetí moci v Janově evangeliu - Liška, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá mocí v Janově evangeliu, konkrétně pojmem EXOUSIA, který znamená moc nebo pravomoc. Věnuje se jednotlivým úryvkům Janova evangelia, ve kterých evangelista pojem EXOUSIA používá, zkoumá kontext, ve kterém je tento pojem použit a pokouší se přesněji určit, v jakém smyslu je tento pojem užíván. Tím se snaží tato práce zodpovědět otázku, jak evangelista pojem moc (EXOUSIA) chápe.
Concept of power in the Gospel of John
Keywords: moc; pravomoc; soud; Syn člověka; Boží Syn; Mesiáš; Janovo evangelium; power; authority; judgement; Son of man; Son of God; Messiah; the Gospel of John