Prvky pedagogiky Marie Montessori v české mateřské škole - Račáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce poukazuje na možnosti využití prvků Montessori pedagogiky v běžné mateřské škole. Teoretická část se věnuje alternativnímu směru Montessori, osobnosti Marie Montessori, jejímu pojetí dítěte a pedagogiky s veškerými principy a pohledem na osobnost učitele. V praktické části je zpracovaná případová studie, která přesně popisuje vznik a vývoj třídního vzdělávacího programu s prvky Montessori pedagogiky v podmínkách běžné mateřské školy. Tato studie je zaměřena na přípravu podmínek, volbu metod a tvorbu obsahu ve vztahu k potřebám a zájmům dětí. Evaluace třídního vzdělávacího programu odhaluje, do jaké míry je možné zařadit do prostředí běžné mateřské školy prvky Montessori pedagogiky tak, aby bylo vše v souladu s Rámcově vzdělávacím programem. Práce je doplněna fotografickou přílohou.
Elements of Maria Montessori pedagogy in Czech preschool
Keywords: Klíčová slova: pedagogika Marie Montessori; Rámcově vzdělávací program; metody a formy předškolního vzdělávání; mateřská škola; Key words: Montessori pedagogy; National Curriculum; methods and forms of preschool education; preschool