Počítač ve světě seniorů - Štěpánová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na seniory, kteří využívají moderní informační technologie v Domově pro seniory Máj. Senioři používají počítač spíše ve výjimečných případech. Počet osob pětašedesátiletých a starších, které začaly využívat počítač, však vzrostl během posledních čtyř let více než čtyřikrát. Teoretická část práce je rozdělena na čtyři základní okruhy. První okruh se zabývá problematikou stáří a stárnutí, druhý okruh je zaměřen na komunikaci se seniory, třetí okruh zahrnuje aktivní využití volného času seniorů a čtvrtý okruh se týká seniorů a informačních technologií. Cílem práce bylo zjistit, k čemu obvykle využívají senioři počítač v Domově pro seniory Máj. K zodpovězení tohoto cíle byly stanoveny dílčí výzkumné otázky. Výzkum byl realizován v Domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích. Ke sběru dat byla použitá strategie kvalitativního výzkumu a zvolena metoda dotazování pomocí techniky polostandardizovaného rozhovoru. Respondenti odpovídali na dílčí výzkumné otázky. Výsledky z rozhovorů byly systematicky prohledávány podle jednotlivých rozdílů zachycených v odpovědích. Tyto rozdíly byly porovnány a zpracovány. Práce může být inspirací pro jiné domovy, které by měly zájem o zprostředkování vzdělávacích programů zaměřených na ICT s využitím pro seniory. Dále lze práci využít pro informovanost laické a odborné veřejnosti o počítačové gramotnosti seniorů a o využívání počítačů seniory. Tuto práci lze využít k informovanosti koordinátorů dobrovolníků, kteří pracují se seniory a mají zájem o pomoc ve vzdělávání seniorů v oblasti informatiky.
Computer in the Word of the elderly people
Keywords: Domov pro seniory; Internet; Paměť; Počítač; Senior; Stáří; Vzdělávání; Home for the elderly people; Internet; Memory; Computer; Senior; Age; Education