Změny tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na cirkadiánní typologii u adolescentů - Krankuš, Lubomír (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá sledováním změn tělesné hmotnosti adolescentů mužského pohlaví ve věku 15 až 20 let v průběhu jednoho kalendářního roku v kontextu k ročnímu období a k typologii osobnosti v oblasti cirkadiánního rytmu, kdy jsou probandi obrazně rozdělení na "skřivany", u nichž je aktivita nejvyšší v ranních hodinách a "sovy", což jsou lidé, aktivnější spíše v odpoledních a večerních hodinách. Teoretická část se snaží o objasnění klíčových pojmů celého výzkumu a celé práce, v praktické části jsou pak vysvětleny a popsány konkrétní postupy, metody, výsledky, cíle a praktická doporučení celého projektu.
Changes in body weight depending on circadian typology of adolescents during the year
Keywords: biorytmy; cirkadiánní rytmy; tělesná hmotnost; spánek; adolescence; životní styl; biorhythms; circadian rhythms; body weight; sleep; adolescence; lifestyle