Analýza reprodukce a mléčné užitkovosti vybraného stáda mléčného skotu - Stejskal, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá analýzou reprodukce a mléčné užitkovosti stáda českého strakatého a red holštýnského skotu v Zemědělském družstvu Velká Chyška. Mléčná užitkovost spolu s reprodukcí tvoří základ každého chovu a její analyzování je tak pro chovatele velmi užitečné. Cílem práce bylo rozdělit stádo dojnic podle pořadí laktace na čtyři skupiny (1., 2., 3., 4. a více laktací) a podle podílu krve českého strakatého a red holštýnského plemene na tři skupiny (C1- C 75-100 %, C2- C 51-74 % a R- R 51-100 %). U těchto plemenic sledovat ukazatele mléčné užitkovosti a to především užitkovost za normovanou laktaci, index perzistence laktační křivky a celoživotní užitkovost. Dále se zaměřit na reprodukční ukazatele: inseminační interval, servis periodu a mezidobí. Získaná data byla zaznamenávána do vytvořených tabulek a posléze statisticky vyhodnocena. Také došlo k porovnání všech skupin mezi sebou. Potřebné údaje byly získány z programu GEA Dairy plan a karet dojnic. Do analyzovaného souboru byly zařazeny dojnice, které započaly laktaci v období od 10. 10. 2014 do 30. 2. 2015. Celkem se jednalo o 155 kusů. Ukazatele mléčné užitkovosti byly zhodnoceny jako výborné. Skupiny plemenic C1 a C2, tedy s převládající krví českého strakatého plemene, vykazovaly v porovnání s kontrolou užitkovosti velmi nadprůměrné výsledky. Skupina s převládající krví red holštýnského plemene (R) taktéž přesahovala výsledky z kontroly užitkovosti České republiky, ale nikoliv v takovém rozsahu jako skupiny C1 a C2. V porovnání skupin mezi sebou nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly. Statisticky byl prokázán pouze vliv pořadí laktace na užitkovost za normovanou laktaci a také vliv pořadí laktace na index perzistence laktační křivky. Reprodukční ukazatele byly na rozdíl od užitkovosti na velmi špatné úrovni. Servis perioda a mezidobí byly u všech skupin vyhodnoceny jako nevyhovující a byl zde prokázán problém s managementem reprodukce. V porovnání skupin mezi sebou nebyly taktéž zjištěny statisticky významné rozdíly. Na základě zjištěných výsledků a jejich rozboru proběhlo vyvození závěrů pro chovatelskou praxi.
Analysis of reproduction and milk yield of dairy cattle
Keywords: české strakaté plemeno; red holštýnské plemeno; dojnice; reprodukce; mléčná užitkovost; Czech Fleckvieh breed; Red Holstein breed; milk cow; reproduction; milk yield