Autismus a potravinové intolerance - Švarcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce si kladla za cíl shrnout obecné poznatky o autismu a potravinových intolerancích. V experimentální části byly u autistů stanoveny genotypy APOE, laktózy, IBS a celiakie. Tyto geny byly zkoumány pro možnou souvislost s autismem.
Autism and food intolerance
Keywords: porucha autistického spektra; potravinové intolerance; APOE; laktózová intolerance; celiakie; IBS; lepek; laktóza; syndrom dráždivého tračníku; gastrointestinální problémy; autism spectrum disorder; food intolerances; APOE; lactose intolerance; celiac disease; IBS; gluten; lactose; irritable bowel syndrome; gastrointestinal issues