Sofisté a jejich styl výuky a vzdělávání - Maternová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá stylem výuky a vzdělávání sofistů ve starověkém Řecku. Je rozdělena do tří částí ? první část se zabývá historickými souvislostmi vzniku sofistů a jejich základními myšlenkami. Druhá část je věnována způsobu jejich výuky a také jednotlivým osobnostem ? především Prótagorovi a Gorgiovi. Tato část obsahuje i kapitolu o rétorice a jejím významu pro sofisty. Třetí část popisuje vliv sofistů na důležité osobnosti starověkého Řecka ? Sókrata, Platóna a Aristotela, ale je zde zmíněn i jejich vliv do budoucna. Cílem práce je popsat metody sofistů ve výuce, jejich význam a vliv na další vývoj pedagogiky.
Sophists and their way of education
Keywords: sofisté; výchova a vzdělávání ve starověku; Prótagoras; Gorgias; Platónovy dialogy; rétorika; sophists; education in antiquity; Protgoras; Gorgias; the dialogues of Plato; rhetoric