Onemocnění paznehtů a jejich vliv na užitkovost a reprodukci krav - Fák, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na projevy kulhání u skotu a její příčiny ve vztahu k reprodukčním a produkčním ukazatelům. Popisuje jednotlivá onemocnění, která se nejčastěji vyskytují v chovech v ČR. Zaměřuje se na faktory ovlivňující kvalitu a zdravotní stav paznehtů, vznik onemocnění paznehtů a řešení zdravotních následků v oblasti reprodukce a produkce pro dojnici. Jedním z nejdůležitějších a nejúčinnějších faktorů snižující rizikovost kulhání je preventivní úprava paznehtů a včasná léčba infekčních a neinfekčních onemocní paznehtů. Funkční úprava paznehtů funguje jako prevence neinfekčním onemocněním paznehtů. Desinfekční koupele, které slouží jako prevence proti rozšíření infekčních onemocnění prstů skotu ve stádě. Kulhavost je možné zmírnit kvalitou stájové technologie a dostatečnou dotací stopových prvků v krmné dávce její kvalitou a vyvážeností poměru jadrných krmiv a objemných krmiv.
Hoof diseases and their impact on performance and reproduction of cows
Keywords: kulhání; dojnice; onemocnění paznehtu; reprodukce; prevence; lameness; cows; hoofdiseases; reproduction; prevention