Individualita dvojčat a její přijetí ve školním prostředí - Válová, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce je klasicky členěna na dvě části, a to na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce je zpracována na základě aktuální literatury a zabývá se následujícími pojmy: typologií dvojčat, vzájemným vztahem dvojčat, vlivem rodiny, dospíváním, osobností a identitou. Teoretická část je dále zaměřena na období školní docházky a přítomnost dvojčat ve stejné školní třídě. V praktické části jsou prezentována výzkumná zjištění kvalitativního výzkumného šetření, jehož cílem je zjistit, zda a jak je akceptována individualita dvojčat, které navštěvují stejnou školní třídu v rámci edukačního procesu, a to z jejich pohledu a z pohledu učitelů, jež mají zkušenost s výukou dvojčat. Pro toto výzkumné šetření je zvolena metoda polostrukturovaného rozhovoru, který je veden s dvojčaty chodící do stejné školní třídy a s jejich učiteli.
Individuality of twins and its acceptance in the school environment
Keywords: dvojčata; individualita; osobnost; škola; učitel; twins; individuality; personality; school; teacher