Občanská válka v Sýrii z perspektivy české a německé diplomacie - Novotná, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem jedné z největších humanitárních katastrof od druhé světové války - syrskou občanskou válku. Důraz je kladen na postoje české a německé diplomacie vůči tomuto konfliktu. Nejprve je čtenář obeznámen s aspekty autoritářského vládnutí na Blízkém východě. Tyto aspekty jsou analyzovány v širším kontextu, ve vztahu k Arabskému jaru, které začalo v roce 2011 a později se vyvinulo do Arabellion (Arabélie). Zadruhé jsou vylíčeny hlavní události Syrské občanské války (až do konce roku 2018), aby čtenář mohl získat přehled o průběhu této války. V neposlední řadě jsou autorkou analyzovány a komentovány přístupy české a německé diplomacie vůči záležitostem v Sýrii. Jelikož oba státy, ČR i SRN, jsou členy Evropské unie, která má vlastní Společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, je tento aspekt také zmíněn v závěru práce.
Syrian Civil War from the Perspective of Czech and German Diplomacy
Keywords: Syrská občanská válka; Česká zahraniční politika; Německá zahraniční politika; Arabské jaro; Bašár al-Assad; chemické zbraně; Islámský stát; Společná zahraniční a bezpečnostní politika EU; Syrian Civil War; Czech foreign policy; German foreign policy; Arab spring; Bashar al-Assad; chemical weapons; Islamic State; Common Foreign and Security Policy of the EU