Potřeba nefarmakologického tišení bolesti u pacientů s revmatoidní artritidou - Boukalová, Naděžda (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce na téma Potřeba nefarmakologického tišení bolesti u pacientů s revmatoidní artritidou byla vytvořena v návaznosti na pilotní studii, během které samotní respondenti projevili zájem o více informací v oblasti nefarmakologické léčby bolesti. U chronických onemocnění, kterým je právě revmatoidní artritida, je nesmírně důležité, aby tišení bolesti pomocí farmakologických a nefarmakologických metod šlo ruku v ruce. Cílem práce bylo zjistit jaké možnosti nefarmakologického tišení bolesti využívají pacienti s revmatoidní artritidou. A také jak probíhá spolupráce mezi pacienty a sestrami právě v této oblasti. Práce zahrnovala následující cíle. 1 Zmapovat, zda pacienti s revmatoidní artritidou ke snížení bolesti upřednostňují farmakologické tišící prostředky před nefarmakologickými. 2. Zjistit, který ze způsobů nefarmakologického tišení bolesti využívají pacienti s revmatoidní artritidou nejčastěji. 3. Zmapovat zájem pacientů s revmatoidní artritidou o nefarmakologické tišení bolesti. 4. Zjistit podíl sestry na nefarmakologickém tišení bolesti u pacientů s revmatoidní artritidou. Teoretická část práce je věnována patofyziologii onemocnění, problematice chronické bolesti a hodnocení kvality života. Ve druhé, empirické části, je uveden postup samotného výzkumu, charakteristika výzkumného souboru a výsledky. Pro kvantitativní šetření bylo celkem distribuováno 130 dotazníků, z nichž se vrátilo 102 relevantně vyplněných dotazníků. Získaná data byla zpracována a k testování hypotéz byla použita metoda chí kvadrát testu. Byly stanoveny 3 hypotézy. H1 Pacienti s revmatoidní artritidou ke snížení bolesti upřednostňují farmakologické tišící prostředky před nefarmakologickými. Tuto hypotézu bylo možné potvrdit pouze v akutním stádiu nemoci. H2 Pacienti s revmatoidní artritidou využívají jako metodu nefarmakologického tišení bolesti častěji termoterapie než rehabilitace. Tato hypotéza se nám pro nízký počet respondentů potvrdit nepodařila. H3 Větší zájem o nefarmakologické tišení bolesti projeví pacienti s vyšším vzděláním (vyšší odborné, vysokoškolské), než pacienti se vzděláním nižším. Zde se nám podařilo prokázat, že vliv vzdělání má vliv pouze na výběr metody v akutní fázi nemoci. Kvalitativní šetření probíhalo formou polostrukturovaného rozhovoru se 7 respondentkami pracujících na lůžkovém oddělení i v ambulanci. Z kvalitativního šetření vyplynulo, že se sestry neustále vzdělávají pasivní i aktivní účastí na různých seminářích a kongresech a snaží se tak předat svým pacientům maximální možné množství důležitých informací týkajících se nefarmakologického tišení bolesti, které považují za nedílnou součást léčby revmatoidní artritidy. Výsledky šetření budou poskytnuty všem spolupracujícím zařízením, aby bylo možné zlepšit vzájemnou spolupráci mezi pacienty a sestrami.
The Need for Nonpharmacological Pain Relief in Rheumatoid Arthritis Patients
Keywords: Revmatoidní artritida; Zdravotní sestra; Pacient; Bolest; Arthritis rheumatic; Nurse; Patient; Pain