PROBLEMATIKA TUBERKULÓZY V AFGHÁNISTÁNU - Bakhshi, Mirwais (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce je zaměřena na problém tuberkulózy v Afghánistánu, který má každý rok na svědomí tisíce životů a je jedním z hlavních a nejzávažnějších otázek veřejného zdraví. Úvodní část práce nás informuje o stavu systému zdravotnictví v Afghánistánu, o stavu tuberkulózy v Afghánistánu, historii TB v Afghánistánu, faktech o tuberkulóze v Afghánistánu, znalostech lidí o TBC v Afghánistánu a v neposlední řadě prevenci a léčbě tuberkulózy. Pomocí metody kvalitativního výzkumu jsem uskutečnil rozhovor s profesionálním lékařem z oboru. V kvantitativním výzkumu jsem se dotazoval pomocí dotazníků, jež obsahovaly 20 otázek, respondenti byli ze 120 mužů a žen, kteří žijí na venkově (60 osob) severně od Kábulu a v hlavním městě Kábul (60 osob), abych mohl objektivně posoudit znalostí afghánských lidí pocházejících z těchto dvou oblastí.
problem of tuberculosis in Afghanistan
Keywords: Tuberkulóza; Afghánistán; prevence; znalosti.; Tuberculosis; Afghanistan; prevention; knowledge