Analýza úrovně reprodukčních vlastností prasat ve vybraném chovu - Živčáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce bylo provést analýzu reprodukčních ukazatelů prasnic. Data z let 2009?2011 byla získaná z podniku, který provozuje užitkový chov. Nejvyšší počet živě narozených selat na 1 prasnici za rok (26,8 ks) byl dosažený v roce 2011. Nejvíce dochovaných selat (25,6 ks) se podařilo od 1 prasnice za rok získat v roce 2010. Zkrácením délky mezidobí ve tříletém sledovaném období se zvýšil počet porodů za rok z 2,29 na 2,35. Bylo zjištěno, že prasničkám zapuštěným ve vyšším věku se narodilo více všech a živě narozených selat. V případě všech narozených selat byl rozdíl mezi prasničkami zapuštěnými ve více než 246 dnech a prasničkami zapuštěnými ve věkovém intervalu 225?246 dní 0,14 selete, resp. prasničkami zapuštěnými ve 203?224 dnech diference činila 0,18 selete. Prasničkám zapuštěným v nižším věku než 203 dní se narodilo jen 10,67 všech narozených selat. Nejvíce všech narozených selat bylo zjištěno na 6. vrhu (13,14 ks), těsně za ním následoval 4. vrh. Nejvíce živých selat se narodilo na 4. vrhu (12,58), od kterého se jen nepatrně lišil 3. vrh. Nejvíce selat se podařilo dochovat na 3. vrhu prasnic (11,61 ks). Vztah mezi všemi a živě narozenými selaty byl statisticky vysoce průkazný 0,859+++. Nejvyššího počtu všech narozených selat dosáhly prasnice, které byly zapouštěny 5 (12,84 ks), resp. 6 dní (179) po odstavu.
Analysis level of reproductive qualities of pigs in the chosen breeding.
Keywords: prasnice; četnost vrhu; pořadí vrhu; interval od odstavu do 1. zapuštění; sow; fertility; age of matting; parity; interval from weaning to first service