Screening protilátek u těhotných žen s ohledem na jejich krevní skupinu. - Vacková, Věra (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem této práce je screening protilátek u těhotných žen s ohledem na jejich krevní skupinu. Screening protilátek u těhotných žen slouží k určení potencionálně rizikových těhotesntví z hlediska hemolytického onemocnění novorozenců (HON). HON je stav, kdy mateřské nepravidelné protilátky třídy IgG procházejí přes placentu a destruují fetální erytrocyty. Protilátky mohly vzniknout následkem předchozí nekompatibilní transfuze nebo proniknutím fetálních erytrocytů do matčina krevního oběhu prostřednictvím fetomaternálního krvácení. To mohlo nastat v současném těhotenství, nebo v průběhu toho předchozího. Nepravidelné erytrocytární protilátky jsou detekovány pomocí nepřímého antiglobulinového testu (NAT). Citlivost testu můžeme zvýšit použitím média o nízké iontové síle (LISS-NAT). Protilátka, která nejčastěji způsobuje HON, je anti-D. Od té doby, co se zavedla rutinní prenatální profylaxe imunoglobulinem anti-D, výrazně klesl výskyt HON způsobený touto protilátkou. Po porodu se slabé formy HON léčí pomocí fototerapie ultrafialovým (UV) světlem. U závažné formy musí novorozenec podstoupit výměnnou transfuzi. Imunoprofylaxe imunoglobulinem anti-D je výrazně levnější, než výměnná transfuze. Screening protilátek je levné, ale efektivní vyšetření.
Screening antibodies in pregnant women with regard to their blood group.
Keywords: hemolytické onemocnění novorozenců; imunoglobulin anti-D; imunoprofylaxe; nepřímý antiglobulinový test; screening protilátek; výměnná transfuze; hemolytic disease of newborn; immunoglobulin anti-D; immunoprophylaxis; indirect antiglobulin test; screening antibodies; exchange transfusion