Role nízkoprahových zařízení v ovlivňování zájmů návštěvníků - Vicherková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá mapováním činností nízkoprahových zařízení.Definuje zájmy dítěte, jejich vývoj a rozdělení.Vymezuje faktory,které ovlivňují zájmy dětí a mládeže.Seznamuje nás se základními faktory - rodina,vrstevnická skupina. Definuje rizikové chování v období dospívání. Další otázkou je rozdíl mezi mládeží organizovanou a neorganizovanou, využití volného času a následky negativních činitelů,které ovlivňují vývoj jedince.Seznmuje nás s nabízenými službami v nízkoprahových zařízeních.Praktická část obsahuje rozbory a výstupy z rozhovorů s pracovníky ze tří zařízení: klubu Ostrov,klub pro zájemce od 6 do 26 let Cheiron T,klubu pro zájemce od 14 do 26 let Station 17 Prevent. Všechna tři zařízení jsou velmi přizpůsobivá zájmům jejich klientů. Poskytují vysoce kvalitní komplexní nabídku služeb.
The role of institutions in influecing visitor interest
Keywords: nízkoprahové zařízení; volnočasové aktivity; rizikové chování; dospívání; vrstevnická skupina; low-threshold facilities; leisure activities; risk behavior; adolescence; peer group