Kazuistika fyzioterapeutické péče o pacienta s diagnózou roztroušená skleróza mozkomíšní - Bártová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce je "Kazuistika fyzioterapeutické péče o pacienta s diagnózou roztroušená skleróza mozkomíšní". Otázka roztroušené sklerózy je v dnešní době stále více aktuální, neboť incidence onemocnění nejen ve světě, ale i v České republice každým rokem stoupá. Jako autoagresivní chronická nemoc je roztroušená skleróza dnes stále onemocněním nevyléčitelným, avšak v její diagnostice i terapii nastalo v posledních letech mnoho změn. Nemoc nejčastěji postihuje jedince v produktivním věku. V prvých letech onemocnění bývá pacient často bez klinických příznaků, což donedávna vedlo k představě, že s dlouhodobou léčbou není kam spěchat. Ukázalo se však, že jen včasná diagnostika a následně včasně zahájená léčba je jedinou prevencí trvalého neurologického postižení. V terapii choroby má s farmakologickou léčbou své nezastupitelné místo i fyzioterapie, která pomáhá pacientovi udržet aktivní a kvalitní život. Smyslem bakalářské práce je podat komplexní pohled o daném onemocnění. Teoretická část mé práce se zabývá problematikou roztroušené sklerózy jako celku. Cílem této části je shrnutí nejnovějších informací a poznatků o daném onemocnění. Jsou zde popsány předpokládané příčiny vzniku, výskyt, jednotlivé příznaky, průběh, typy onemocnění a diagnostika spolu s diagnostikou diferenciální. Závěr teoretické části informuje o terapii nemoci zahrnující léčbu farmakologickou, která je doplněna o její komplikace a léčbu rehabilitační shrnující terapii všech symptomů, které se u choroby vyskytují. V dnešní době se lze setkat s různými náhledy na rehabilitaci roztroušené sklerózy. Podle mnoha již proběhlých fyzioterapeutických studií se však velmi pozitivně u pacientů osvědčily metodiky založené na neurofyziologickém podkladě. Mým cílem v praktické části je jednu z těchto metod představit. Na základě porovnání výsledků ze vstupního a výstupního vyšetření lze zhodnotit efekt aplikované individuální fyzioterapie využívající neurofyziologických poznatků u konkrétního pacienta. Tato práce je koncipována jako případová studie ve formě kazuistiky. K ověření účinnosti využívané fyzioterapie byl vybrán kvalitativní výzkum založený na účelovém sběru dat. Data byla získána metodami rozhovoru, pozorování, analýzy zdravotnické dokumentace a kineziologického vyšetření. K vyhodnocení změn klinického stavu pacienta po půlroční terapii bylo provedeno vstupní a výstupní vyšetření, které zahrnovalo sadu testů. Tyto testy umožňují terapeutovi komplexně zhodnotit efekt rehabilitace u nemocných s centrálním postižením, především u pacientů s roztroušenou sklerózou. Testy byly vybrány se zaměřením na klinické projevy nemoci. Vyšetřena byla rovnováha, ataxie, dysdiadochokinéza, vzpřimovací a rovnovážné reakce, chůze, svalová síly a spasticita. Pro vyšetření jemné motoriky byl použit test úchopu a pro zjištění rozsahu pohybu v kloubech goniometrie. Výsledky výzkumu prokázaly, že individuální fyzioterapie využívající neurofyziologických poznatků spolu s aerobní terapií a dalšími vhodně zvolenými technikami dle aktuálních potíží pacienta, má pozitivní efekt na jeho celkový zdravotní stav. Bakalářská práce může posloužit jako teoretický podklad pro potřeby výuky či jako informační materiál pro všechny, kdo se o problematiku tohoto onemocnění zajímají. Pro fyzioterapeuty může být inspirací, jak postupovat v rehabilitaci pacientů s roztroušenou sklerózou.
Case study of physiotherapy treatment of a patient with the diagnosis of Multiple Sclerosis
Keywords: Roztroušená skleróza mozkomíšní; fyzioterapie; neurorehabilitace; kazuistika; Multiple Sclerosis; physiotherapy; neurorehabilitation; casuistry