Kartografická prezentace socioekonomických a přírodních jevů - Vacková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá metodami kartografického znázorňování, konkrétně způsoby kartografické prezentace socioekonomických a přírodních jevů ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Trhové Sviny. Teoretická část práce je věnována především všeobecným zásadám tvorby map, jejich kompozici a popisu základních kartografických vyjadřovacích prostředků a jednotlivých metod kartografického zobrazování tematického obsahu. V praktické části je pak popsán sled jednotlivých úkonů, na jejichž základě je vytvořen soubor map s danou tematikou.
Cartographic presentation of socio-economical and natural phenomena
Keywords: Tematická kartografie; jazyk mapy; kartografický znak; metody tematické kartografie.; Thematic cartography; language maps; cartographic symbol; methods of thematic cartography.