Výpadek elektrické energie z pohledu krizového štábu ORP Český Krumlov - Filipová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Elektrická energie je nedílnou součástí nás všech, každý ve svém běžném životě potřebuje elektrickou energii počínaje světlem a konče dopravní signalizací či počítačem, který je v dnešní době nepostradatelnou součástí běžného života nejen doma, ale i v práci. Elektrická energie je zahrnuta do oblastí kritické infrastruktury, kdy tyto oblasti jsou nezbytně nutné pro bezpečnost a chod státu. Výpadek kritické infrastruktury ohrozí běžný chod obyvatelstva ale i bezpečnost dané oblasti, ve které k výpadku dojde. Kritická infrastruktura je řešena v zákoně č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a v nařízení vlády č. 432/2010 Sb., o kritériích pro určení prvku kritické infrastruktury. Z důvodu vážného ohrožení chodu lidské společnosti a státu je nezbytně nutné se na jednotlivé výpadky oblastí kritické infrastruktury dostatečně připravit. Připravenost na výpadek elektrické energie je hlavním tématem této diplomové práce. Zaměřuje se na tuto problematiku na území ORP Český Krumlov, které se nachází v jižních Čechách. Teoretická část diplomové práce na téma Výpadek elektrické energie z pohledu krizového štábu ORP Český Krumlov je zaměřena na problematiku elektrické energie a na kritickou infrastrukturu. V práci se čtenář dozví o výrobě, přenosu a distribuci elektrické energie a o výpadcích elektrické energie, tzv. blackoutech. V práci je objasněno, co je myšleno pojmem infrastruktura a také vymezení, co je to infrastruktura kritická a následně na to se dozví to, jak probíhá ochrana kritické infrastruktury. V jakých dokumentech je upravena, kdy se vlastně ochrana kritické infrastruktury začala řešit, z jakých důvodů a kdo byl prvním, kdo se touto problematikou začal zabývat. V rámci tématu výpadku elektrické energie je v práci vysvětlena problematika tzv. blackoutů s uvedením těch největších, které nastaly ve světě. U každého z vybraných blackoutů, které jsou v diplomové práci uvedeny, je vždy vypsána příčina, proč k výpadku elektrické energie došlo, zda se jednalo o selhání lidského faktoru nebo o technický problém či přetížení sítě. Mimo příčiny výpadku se pro zajímavost v práci uvádí, kolik lidí jednotlivé výpadky ohrozily a na jak dlouhou dobu byli lidé bez elektrické energie. V závěrečné kapitole teoretické části je vymezen krizový štáb. Čtenář si objasní, co to krizový štáb je a proč a za jakých okolností funguje. V práci jsou vyjmenovány a popsány krizové štáby na všech úrovních a složení krizových štábů na jednotlivých úrovních. Jedná se tedy o krizové štáby na úrovni vlády, kraje a obce s rozšířenou působností. Výzkumná část diplomové práce je zaměřena na území ORP Český Krumlov. Je zde rozděleno území na jednotlivé obce s pověřeným obecním úřadem a pod ně spadající obce. Dozvídáme se zde o počtu obyvatel a o průměrném věku obyvatelstva, dále o vodních dílech a vodních tocích, které se nacházejí na území ORP, o významných hospodářských chovech, které mohou být ohroženy během výpadku elektrické energie. Jsou zde vymezeny a rozebrány sekundární krizové situace, které na území ORP Český Krumlov mohou nastat v případě dlouhodobého výpadku elektrické energie. Závěr práce se zaměřuje na výzkumnou otázku diplomové práce, která zněla "Existuje připravenost krizového štábu ORP Český Krumlov na výpadek elektrické energie?" Odpověď na výzkumnou otázku byla zjišťována pomocí metod analýz rizik. Jednalo se o analýzu Check-list a SWOT analýzu, kdy na základě výsledků z těchto dvou analýz bylo odpovězeno na výzkumnou otázku. Jednou metodou se zjišťovala připravenost krizového štábu ORP Český Krumlov na výpadek elektrické energie a následná ochrana obyvatelstva. Druhou metodou se vytyčily silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby z pohledu na výpadek elektrické energie a poté procentuálním výpočtem bylo zjištěno, co je pro ORP největším nebezpečím.
Power outage from the perspective of the crisis staff ORP Czech Krumlov
Keywords: Elektrická energie; kritická infrastruktura; výpadek elektrické energie; krizový štáb; Electric energy; critical infrastructure; power outage; crisis staff