Vybrané infekční nemoci - postupy zdravotnické záchranné služby - Svobodová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice vybraných infekčních nemocí a postupech zdravotnické záchranné služby při jednání s infekčními pacienty. Chceme docílit souhrnného přehledu o problematice vybraných infekčních nemocí v kontextu s postupy platnými v České republice. Důležitou součástí této práce bude i zmapovat možnosti prevence infekčních onemocnění v podmínkách přednemocniční neodkladné péče. Práce je zaměřena na skupinu biologických agens 4. stupně biologické bezpečnosti, proti kterým dosud nejsou vyvinuta žádná účinná léčba. Jedná se o virové hemoragické horečky, variolu a equine morbilli. Výběr této skupiny nebezpečných biologických agens byl zvolen na základě jejich rozdělení dle platné vyhlášky České republiky, která právě tyto nemoci řadí mezi nejnebezpečnější. První část práce je věnována obecně komplexnímu šíření a přenosu infekčních nemocí, která souží k lepšímu uvedení do této problematiky a zorientování se v následujících kapitolách. Další kapitoly se věnují výše zmiňovaným vybraným infekčním nemocem a bariérovému přístupu, se zaměřením na podmínky zdravotnické záchranné služby. Jsou zde popsány také základní ochranné pomůcky zdravotnického záchranáře a role Biohazard týmu Jihočeského kraje, který představuje důležitou součást při řešení problematiky infekčních chorob. Výstupem práce je tzv. Desatero opatření proti infekčním nemocem. Součástí práce jsou i doplňující fotografie, získané během návštěv na ZZS a příslušných oddělení. Přílohy tvoří doporučení vydané Krajskou hygienickou stanicí, které v současné době mají chránit zdravotnické pracovníky a usnadňovat práci s infekčními pacienty.
Selected infectious illnesses - procedures of emergency medical service
Keywords: infekční nemoci; bariérový přístup; virové hemoragické horečky; biohazard team; infectious diseases; barrier nursing care; viral hemorrhagic fever; biohazard team