Technické zajištění farmy pro chov ovcí - Kovářík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce je vytvořit technické zajištění farmy pro chov ovcí. Jedná se o Zemědělské družstvo Netřebice zabývající se rostlinnou a živočišnou výrobou. V současné době se v oblasti živočišné výroby zabývají především produkcí kravského mléka, odchovem telat a prodejem mladých býků. Družstvo má ve svém vlastnictví 3 areály. Jeden areál sídlí v obci Chodeč, je největším producentem mléka a telat. Do druhého areálu, který se nachází v obci Milíkovice, se převáží na odchov telata z Chodče, kde dorůstají do dospělosti, mladí býčci se prodávají. U jalovic po dosažení věku dospělosti dochází k návratu do areálu Chodeč za účelem produkce mléka. Třetí areál v obci Dlouhá byl také využíván k odchovu jalovic, ale jinou zemědělskou společností, která zde byla v nájmu. V roce 2010 v obci Dlouhá zemědělská společnost skončila svůj dosavadní odchov jalovic a odstěhovala se do jiné obce. Areál je tudíž od roku 2010 prázdný a nevyužitý, a proto se družstvo rozhodlo, že na základě této bakalářské práce bude sestaven projekt na nové využití areálu pro rozšíření své živočišné výroby o chov ovcí. Projekt se zaměřuje přímo na rekonstrukci vnitřní části budovy a venkovní časti areálu, kde se uskutečnění důležité úpravy jak po strojní, stavební a technologické stránce pro chov ovcí. Závěrem se sestaví ekonomická bilance celého návrhu a vypočte se celkový počet kusů ovcí, které budou ustájeny v ovčíně.
The aim of the thesis is to create a technical supportof asheep farm.
Keywords: Ovce; ovčín; Suffolk; krmná chodba; zábrany.; Sheep; sheepfold; Suffolk; feed passage; scruples.