Ošetřovatelská péče u dětí s průjmovitým onemocněním - Majerová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
Teoretická východiska: Bakalářská práce stručně popisuje druhy průjmových onemocnění, především s ohledem na jejich původ a léčbu. Dle jejich původu jsou průjmovitá onemocnění rozdělena do dvou kategorií, tedy průjmů infekčních a neinfekčních. Ty jsou následně dále popsány a rozděleny do podkategorií, které již představují konkrétní důvody vzniku průjmu. U každé pří-činy jsou stručně popsány diagnostické metody a léčba, případě i úloha sestry v léčebném procesu. Po tomto úvodu do problematiky a zavedení pojmů je popsána edukace dětí a rodičů v souvislosti s průjmovitým onemocněním. Práce popisuje i nejčastější ošetřovatelské problémy u dětí s tímto druhem onemocnění - dehydratace, bolest a podobně. Závěr: Touto bakalářkou prací bychom rádi poukázali na nejčastější problémy způsobené průjmovitým onemocněním a také na nutnost dodržování režimovým a dietních opatření. Bakalářská práce může sloužit jako edukační materiál matkám v preventivních a režimových opatřeních toho onemocnění.
Nursing care of children with diarrheal diseases
Keywords: průjem; ošetřovatelská péče; děti; sestra; edukace; diarrhea; nursing care; children; nurse; education