Problematika krajinného plánování na území Českokrumlovska a okresu Freyung- Grafenau - Švarcová, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce je komparace využití krajinných plánů pro strategické a územní plánování obcí v území Český Krumlov a Freyung-Grafenau, za pomoci environmentálních a historicko-sociálních indikátorů. Hlavní otázkou práce je, nakolik jsou využívány, zohledněny a respektovány zásady krajinného plánu pro daná území z environmentálního a kulturně-historického hlediska pro strategickou vizi a konkrétní územní plány v dotčených obcích. V empirické části půjde o konstrukci dotazníku pro stakeholdry územního plánování v české a německé verzi s operacionalizací environmentálních a kulturních indikátorů krajinného plánu. Obecná hypotéza je formulována tak, že budou významné rozdíly v respektování krajinného plánu v obcích okresu Český Krumlov a Freyung-Grafenau a to ve prospěch německého okresu. Tato hypotéza se opírá o delší nepřerušenou dobu vývoje sousedního německého území a většímu respektování legislativy, stejně jako o silnější legislativu ve prospěch krajinného plánu.
The issue of landscape planning in the territory Českokrumlovsko and district Freyung- Grafenau
Keywords: krajinné plánování; krajinný plán; českokrumlovsko; okres Freyung-Grafenau; landscape planning; landscape plan; region of Český Krumlov; district Freyung.Grafenau