Analýza bezpečnostní situace v Evropské unii posledních 15 let - Skořepa, Matěj (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce byla analýza změn bezpečnostní situace v EU v průběhu uplynulých 15 let z pohledu faktických skutků, z pohledu různých vrstev obyvatelstva a z pohledu odborníků s akcentem na vliv jiných států na myšlení obyvatel EU a zhodnocení změn politické argumentace. K dosažení cíle byla využita metoda analýzy textu, především odborné literatury renomovaných odborníků, analýza evropské legislativy a výročních zpráv EUROPOLU. Vědecký přínos práce je především v ucelenosti zhodnocení bezpečnostní situace v EU od útoků 11. září 2001 po dnešní dny. Práce přináší chronologický pohled na sledované období. Hodnotí situaci po roce 2001 jako boj s vnějším nepřítelem. Postupem hodnocení zjišťuje, že nepřítel není jen vnější, protože v Londýně 2005 útočí Britové. Po roce 2010 pronikají do hrozeb informační technologie, hojně zneužívané zločinci. V této době začíná EU narážet na své demokratické principy. Existují jednodušší cesty k represi proti zločinu, které jsou však neakceptovatelné kvůli nepřekročitelným zásadám EU. Zásady (lidská práva) akcentuje v každém svém dokumentu. Zločinci tyto principy nerespektují. Hodnocení přechází až do dnešní doby, kdy nastává období nových útoků teroristů, mnohdy místních občanů. Do popředí se dostává termín osamělý vlk, Islámským státem motivovaný jedinec, který pro své konání využije banální, ale účinný prostředek, třeba automobil. Přichází migrační krize, která je zneužita populistickými skupinami k vlastnímu prospěchu. Nastává doba zkratek a dezinformací zneužívaných k ovlivňování veřejného mínění občanů EU. EU stojí před výzvou v podobě boje proti hybridním hrozbám, dezinformacím a terorismu. EU musí přesvědčit své vlastní občany, že není nepřítel č. 1, má to však složité, každá její chyba je nepřáteli zveličována a zdůrazňována.
Analysis of the security situation in the European Union for the past 15 years
Keywords: bezpečnost; terorismus; Evropská unie; vnitřní bezpečnost; Evropská bezpečnostní strategie; hrozba; dezinformace; Safety; Terorism; European Union; Internal Security; European Safety Strategy; Threat; Disinformation