Posttraumatická stresová porucha, její terapie a přístupy - Plančíková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je teoretickou literární rešerší, zabývající se posttraumatickou stresovou poruchou, jejími terapiemi a přístupy. Nejprve je zde definována posttraumatická stresová porucha. Dále práce vymezuje psychoterapie, které se využívají v léčbě PTSD. Jsou jimi kognitivně behaviorální psychoterapie, psychodynamická psychoterapie, sugestivní a hypnotická psychoterapie, logoterapie a existenciální analýza, gestalt psychoterapie. V poslední části práce jsou porovnány přístupy, které se v rámci léčby PTSD uplatňují. Srovnáván je jejich pohled na vznik PTSD, jejich znaky, metody a přístup k léčbě a v neposlední řadě také účinnost.
Posttraumatic stress disorder, therapy and treatments
Keywords: posttraumatická stresová porucha; trauma; psychoterapie; kognitivně behaviorální psychoterapie; psychodynamická psychoterapie; sugestivní a hypnotická psychoterapie; logoterapie a existenciální analýza; gestalt psychoterapie; posttraumatic stress disorder; trauma; psychotherapy; cognitive behavioral therapy; psychodynamic psychotherapy; suggestive; hypnotic psychotherapy; logotherapy and existential analysis; gestalt psychotherapy