Interaktivní prvky v pohádkové knize pro děti a mládež - Havlová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Teoreticko-praktická diplomová práce se zabývá pohádkovou knihou pro děti, která v sobě nese prvky interaktivity. Zpočátku je vysvětlen vztah mezi příběhem, textem a ilustrací. Dále se práce věnuje pohádce jako literárnímu žánru, kterému náleží určité specifické prvky. Následně se zabývá knižní ilustrací a představuje vybrané světové a české ilustrátorské osobnosti. Blíže se zaměřuje i na knihy jednoho tvůrce a na dlouhodobě spolupracující autorské dvojice. Nato navazující kapitola zkoumá interaktivitu v knize. Poslední část diplomové práce je věnována spisovateli Karlu Jaromíru Erbenovi a jeho pohádkám, které se objevují ve zpracování knihy, jejíž realizace je popisována v praktické části. Práce je doplněna obrazovou přílohou a fotodokumentací.
Interactive elements in a fairy-tale book for children and youth
Keywords: pohádka; ilustrace; interaktivita; Karel Jaromír Erben; kniha; kniha s interaktivními prvky; pohádková kniha; fairytale; illustration; interactivity; Karel Jaromír Erben; book; book with interactive elements; fairytale book