Jinojazyčné literatury a kultury v českých memoárech 19. století - Salajková Jordánová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2008)
Jinojazyčné literatury a kultury v českých memoárech 19. století Předmětem předkládané práce je zkoumání recepčního horizontu obrozenecké literatury 19. století, jak se odrazil ve vybraných textech memoárové povahy. Ve středu pozornosti je zejména kontext cizojazyčné beletrie. Výskyt a povaha jinojazyčných literatur vypovídá o kulturním zázemí předních českých autorů vymezeného historického období. V teoretické části je vymezen pojem ''memoárová literatura'', shrnuta její tradice, uvedeny možnosti kategorizace a přiblížena problematika žánrového zařazení memoárů. V praktické části je zmapován výskyt jinojazyčných literatur v českých memoárech 19. století. Prameny, z nichž vychází tato práce, jsou podrobeny analýze z obsahového hlediska. Na základě této analýzy je vyhodnoceno vnímání světových literatur českou literární elitou. V kapitole Shrnutí jsou nalezené odkazy shrnuty do obecnějších závěrů, v nichž hodnotíme vliv jinojazyčných literatur na českou kulturu. Práce je součástí širšího výzkumu recepčního horizontu obrozenecké literatury, který probíhá na Ústavu bohemistiky FF JU.
Foreign Literatures and Culture in Czech Memoirs of the 19th Century
Keywords: memoáry; 19. století; jinojazyčná literatura; recepce literatury; paměti; memoire; 19th century; foreign literature; reception of literature