Využití Evropského sociálního fondu na trhu práce Písecka - Kolaříková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem mé diplomové práce je využití analýzy pracovního trhu na Písecku k vlastnímu zhodnocení příležitostí v rámci vývoje v oblasti (ne)zaměstnanosti a k řešení zjištěných problémů pomocí podpor ze strukturálního fondu Evropské unie. Diplomová práce je zaměřena na jeden ze dvou strukturálních fondů EU ? Evropský sociální fond, jeho cíle a operační programy pro období 2007 ? 2013. Hlavním posláním Evropského sociálního fondu je rozvíjet zaměstnanost, podporovat sociální začleňování osob a rovné příležitosti se zaměřením na rozvoj trhu práce a lidských zdrojů. Teoretická část diplomové práce primárně vychází ze studia odborné literatury, materiálů od informačních center Evropské unie, internetových zdrojů, zákonů a Výroční zprávy o situaci na trhu práce v Písku za jednotlivé roky. V praktické části diplomové práce je uvedena charakteristika Písecka, trhu práce, míry nezaměstnanosti a posouzení pracovních příležitostí. Dále je zhodnoceno využití nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti a využití finančních prostředků z Evropského sociálního fondu. Na základě získaných materiálů, dat a informací jsou podány vlastní návrhy a doporučení k řešení situace na trhu práce Písecka.
Utilization of the European Social Fund in the labour market of the Písek region
Keywords: Evropská unie; Evropský sociální fond; projekty ESF na Písecku; trh práce; zaměstnanost; nezaměstnanost; European Union; European Social Fund; ESF Projects in Písek region; labour market; employment; unemployment