Indukce autogenie biologicky aktivními látkami u druhu Culex quinquefasciatus Say - Šefčík, David (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem této studie bylo určit, které faktory by mohly indukovat autogenii a porovnat rozdíly mezi autogenními a anautogenními populacemi komárů. Veškeré pokusy probíhaly na druhu Culex quinquefasciatus Say. Studované byly vlivy teploty a potravy na indukci autogenie. Autogenní samice obvykle nemusí přijímat krev během prvního ovariálního cyklu. Naše výsledky potvrdily, že autogenie může být indukována teplotou a potravou s rozdílnou nutriční hodnotou.
Induction of autogeny by biologically active substances in the species Culex quinquefasciatus Say
Keywords: Autogenie; anautogenie; komár; vetellogeneze; samičí pohlavní systém; ovaria; \kur{Culex quinquefasciatus Say}; sání krve; teplota; nutriční hodnota.; Autogeny; anautogeny; mosquito; vetellogenesis; female reproductive system; ovary; \kur{Culex quinquefasciatus Say}; sucking blood; temperature; nutritive level.