Vývoj konstruktu umožňujícího sledování veškerých G proteinů v buňce pomocí dvoufotonové polarizační mikroskopie - Svobodová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce bylo vytvoření konstruktu, který je schopen fungovat jako univerzální senzor aktivace G proteinů. Práce zahrnovala navržení vhodných konstruktů, jejich přípravu, expresi v savčích buňkách a následné pozorování pomocí dvoufotonové polarizační mikroskopie. Jsou zde uvedeny současné způsoby zjišťování proteinových interakcí, vysvětlení techniky dvoufotonové polarizační mikroskopie, molekulárně biologické metody použité pro přípravu konstruktů a výsledky našeho mikroskopického pozorování.
Development of a universal genetically encoded probe of G protein activation and observation by two-photon polarization microscopy
Keywords: G proteiny; dvoufotonová polarizační mikroskopie; signální kaskády; proteinové interakce; two-photon polarization microscopy; G proteins; signal cascades; proteins interactions