The Present Perfect Tense as a Critical Issue in Teaching of English in the Lower Secondary School Curriculum - Altman, Nela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá předpřítomným časem jako kritickým místem kurikula 2. stupně základních škol. Předpřítomný čas v anglickém jazyce byl identifikován učiteli jako kritické místo v rámci projektu IPUP KA7 - Inovace přípravy učitelů pro praxi. Tento fakultní projekt zkoumal tzv. kritická místa kurikula a byl založen na akčním výzkumu, který se stal podkladem pro tuto diplomovou práci. V teoretické části diplomová práce nejprve definuje kritická místa obecně a poté konkrétní kritické místo analyzuje z lingvistického a didaktického hlediska. V empirické části se věnuje metodologii výzkumu a stanovuje jeho fáze, které dále realizuje. Součástí empirické části je konfrontace poznatků teoretiků v oblasti výuky předpřítomného času s praxí učitelů a z toho vzniklá doporučení do praxe. Tato doporučení jsou aplikována na modelovou výukovou hodinu, jejímž cílem je navrhnout řešení jak toto kritické místo překonávat.
The Present Perfect Tense as a Critical Issue in Teaching of English in the Lower Secondary School Curriculum
Předpřítomný čas jako kritické místo ve výuce anglického jazyka na 2. stupni ZŠ
Keywords: kritické místo kurikula; kurikulum; RVP; SERR; předpřítomný čas; výuka gramatiky; akční výzkum; critical issues in curriculum; curriculum; Framework Education Programme; CEFR; present perfect; teaching grammar; action research