Navržení a ověření cvičebního programu na ovlivnění stavu hlubokého stabilizačního systému páteře - Koukalová, Barbara (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá zpracováním cviků, které jsou cíleny na ovlivnění stavu hlubokého stabilizačního systému páteře, na jejichž základě byl navržen cvičební program. Cílem této práce je zpracovat kvalitní literární rešerši, navrhnout a následně ověřit soubor cviků. Jsou zde použity metody obsahové analýzy a syntézy. V analytické části je pozornost věnována problematice hlubokého stabilizačního systému, jednotlivým stabilizačním funkcím systému, formám testování stabilizační funkce, přístupům v aktivaci hlubokého stabilizačního systému a vertebrogenním potížím s tímto tématem související. Syntetická část se zaměřuje na sestavení kompenzačních cvičení, kde je popsána výchozí poloha, průběh správného provedení s návodem správného dýchání a nejčastější možnosti chyb. Na základě vytvořených cviků byl sestaven cvičební program, který je následně podroben ověření. Závěrem práce je zpracování výsledků ověření skrze brániční test a flexi trupu. Výstupem měření je zlepšení stavu hlubokého stabilizačního systému u všech probandů, kromě jednoho muže.
Design and verification of an exercise program to influence the condition of the deep stabilization spine system
Keywords: hluboký stabilizační systém; nitrobřišní tlak; stabilizace; bránice; dech; držení těla; deep stabilization system; intra-abdominal pressure; stabilization; diaphragm; breath; posture