Téma noci jako inspirace pro výtvarné činnosti v mateřské škole - Homolková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá tematikou noci ve výtvarném umění, kterou následně aplikuje jako inspirační zdroj pro výtvarné činnosti v mateřské škole. Obsah teoretické části se zaměřuje na rozvoj poznávacích procesů, význam představivosti a výtvarného vyjadřování u dětí v předškolním období. Práce se dále zabývá námětem tmy a noci ve výtvarné kultuře a jejich uplatněním ve vzdělávacím procesu v mateřské škole. V neposlední řadě text rozvádí možnosti využití výtvarného umění za pomoci animačních a výtvarně projektových metod. Praktická část je zaměřena na přípravu, realizaci a reflexi výtvarné řady, inspirovanou nocí a ději s ní spojenými.
The Night Themes as Inspiration for Creative Activities in Kindergarten
Keywords: předškolní období; noc; výtvarný projev; projektová výuka; pre-school period; night; artistic expression; project education