Raci jako bioindikátory vlivu člověka na sladkovodní ekosystémy v ČR - citlivost modelových druhů na vybrané toxické látky a případová studie z vybraného povodí. - Mahovská, Ivana (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá monitoringem výskytu raků ve vybraném povodí na území západních Čech s ohledem na vliv člověka na sladkovodní ekosystémy a jeho vlivu na raky a ostatní vodní organismy. Vybraným územím bylo povodí řeky Úhlavy, Úslavy a Otavy. Na lokalitách bylo sledováno početní a druhové zastoupení raků pomocí nálezových dat z databáze Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Sledovány byly také charakteristiky toků a okolního prostředí. Diplomová práce se zaměřuje i na kvalitu vody v hlavních tocích vybraného povodí, tj. řeka Úhlava, Úslava a Otava v období od roku 2006 do roku 2011. Výsledky nálezů jednotlivých druhů raků ukazují na sympatrický výskyt původních druhů raků, raka kamenáče (Austropotamobius torrentium), raka říčního (Astacus astacus) a částečně původního raka bahenního (Astacus leptodactylus) s invazně šířícím rakem pruhovaným (Orconectes limosus) a rakem signálním (Pacifastacus leniusculus). Vzhledem k této skutečnosti je v práci zhodnocena citlivost raka pruhovaného (Orconectes limosus) a raka signálního (Pacifastacus leniusculus) v podobě vlastní výsledky z testů akutní toxicity vybraných cizorodých látek aplikovaných na těchto modelových organismech. V práci jsou srovnávány dosavadní výsledky výskytu a ochrany raků v ČR a v zahraničí. Závěrem práce je navržení systému biomonitorování sladkých vod pomocí raků.
Cray fish as bioindicators of human impact in freshwater ecosystems in CR - sensitivity of model species on selected toxic compounds and case study from the model catchment
Keywords: rak kamenáč (Austropotamobius torrentium); rak říční (Astacus astacus); rak bahenní (Astacus leptodactylus); rak pruhovaný (Orconectes limosus); rak signální(Pacifastacus leniusculus); bioindikátor; biomonitoring; stone crayfish (Austropotamobius torrentium); noble crayfish (Astacus astacus); danube crayfish (Astacus leptodactylus); spiny-cheek crayfish (Orconectes limosus); signal crayfish (Pacifastacus leniusculus); bioindicator; biomonitoring.